fokkerij

De kleinschalige fokkerij van VandenBerghof richt zich op het fokken van hoogwaardige KWPN-dressuurveulens. Dit houdt in het fokken van gezonde, goed bewegende, trainbare en over veel uitstraling beschikkende dressuurpaarden uit interessante merriestammen. De stoeterij is gevestigd in de omgeving Zutphen-Deventer.

SONY DSC

Onze merries voldoen aan de drie basis-eisen van het KWPN:

– Exterieur (ster of keur)

– Sportaanleg (aanlegtest: EPTM, IBOP of sport Z2)

– Gezondheid (PROK certificaat)

 

 

De sportaanleg van de merries is voor ons zeer belangrijk, immers wat een merrie zelf niet heeft, kan ze niet aan haar nakomelingen doorgeven. Daarnaast is het karakter voor ons van zeer groot belang. Niet alleen wijzelf, maar ook onze klanten willen met plezier met onze paarden werken en er mee omgaan. Het basisprincipe luidt: doelgericht kruisen voor de best mogelijke fokresultaten. Hiervoor worden KWPN, Oldenburgse en Hannoveraanse hengsten ingezet. Naast optimale beweging en goed voer wordt grote waarde gehecht aan persoonlijke, individuele verzorging van elk afzonderlijk paard. Vanaf de eerste contacten met het veulen, het voorzichtig aandoen van het halster, het spenen en uiteindelijk opleiden, staat steeds de vertrouwelijke omgang voorop.

 

veulenliefdeDe vijf kenmerken van onze fokkerij:

  • Gezondheid en Exterieur
  • Trainbaarheid
  • Beweging
  • Uitstraling
  • Hengstenkeuze

 

Gezondheid en Exterieur: Wij fokken alleen met elite merries. “Elite” wil zeggen dat de merries naast het keurpredikaat ook het PROK-certificaat hebben. “Keur” staat voor een correct exterieur; goed in verhoudingen en geschikt voor het doel waarvoor het paard gebruikt wordt, namelijk de dressuur. PROK staat voor gezonde botten en gewrichten, wat door middel van röntgenonderzoek is vastgesteld en gekeurd.

 

Trainbaarheid: Een paard moet niet alleen lichamelijk in staat zijn om te presteren, maar ook geestelijk. Het karakter van het paard moet zodanig zijn, dat het zich goed laat bewerken. Angst, stress, agressiviteit en dominantie zijn eigenschappen die het werken met paarden bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Bij de selectie van onze fokmerries en uiteraard de hengsten waar we mee dekken, wordt door ons streng geselecteerd op karakter.

 

Beweging: De beweging is voor dressuurpaarden vanzelfsprekend een zeer belangrijke eigenschap. Natuurlijk is het via training mogelijk om de bewegingen van het paard te verbeteren, maar alles wat een paard zelf aanbiedt geeft een betere uitgangspositie in de training en in de sport. Een sterk achterbeen is in onze ogen van groot belang en daar selecteren we onze fokmerries op. Onze fokmerries hebben via de IBOP-test bewezen deze aanleg van nature in zeer hoge mate te bezitten of ze zijn in de sport uitgebracht en hebben het Sport predicaat behaald (Z2 niveau).

 

Uitstraling: Als een paard de baan in komt, dan moet er een persoonlijkheid binnenkomen. Een krachtig, atletisch, goed door het lichaam bewegend paard met veel front, maat en adel. Een paard met veel tritt en techniek in de benen, met takt en balans. Een paard dat trots en zelfbewust de wereld inkijkt. Een paard waar je als liefhebber en als leek wat langer naar blijft kijken.

 

Hengstenkeuze: Door het vinden van de juiste combinatie help je je fokkerij vooruit. Het basisprincipe luidt: doelgericht kruisen voor de best mogelijke fokresultaten. Hiervoor worden KWPN, Oldenburgse en Hannoveraanse hengsten ingezet. De beperkte bloedvoering in het KWPN dressuurhengsten-bestand noodzaakt ons om ook gebruik te maken van hengsten uit Duitse stamboeken. Zowel de indexen betreffende sport- en exterieurvererving als de eigen waarneming van de prestaties van de hengsten tijdens de hengstencompetitie, wedstrijden en demonstraties worden gebruikt bij de selectie. Bij de hengstenkeuze stellen we zeer hoge eisen aan sportaanleg/zich hebben bewezen in sport en karakter. Verder geeft de ervaring in de eigen fokkerij met bepaalde bloedlijnen ons weer extra informatie voor toekomstige combinaties.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.vandenberghof.nl/fokkerij/